EzerKert

Táplálkozz, gondolkodj és élj egészségesen!

Pest megyei összefoglaló

Pest megyei összefoglaló

   Az első hét.

   Az első megye.

   Az első örömök, élmények.

   S az első megerősítések, hogy a nehézségek ellenére is nagyon kellenek az ilyen kezdeményezések.

 

   Néhány évvel ezelőtt a II. Országos Kék Kör futás alkalmával már jártunk a történelmi Magyarország középpontjánál, Szarvason, most pedig a jelenlegi Magyarország középpontjától, Pusztavacsról indultunk 19 megyén és közel 5.000 km-en át vezető futásunknak. A célokról már nem beszélek, hiszen azt megtaláljátok a „Beköszönőben”, sokkal inkább azokról az élményekről, benyomásokról, amelyeket az első öt nap alatt éltünk meg.

Pusztavacs. Az ország közepe. Segítőkész polgármester Jóré László személyében, aki örül, hogy végre rájuk is gondol valaki, hogy egy olyan nagyszerű kezdeményezés, mint a „Megyefutások az egészségért” program épp tőlük indul. Boldog pedagógusok, akik örömmel kísérik az iskola 140 tanulóját egy igazi közös „örömfutásra”. Aztán pedig mosolygós gyerekek, akik türelmetlenül bontogatják a ropogós almákat rejtő fóliás tálcákat. Csodaszép indulás!

Nagykőrös. Az első nap vége, ötven km után. Nagyszerű végszó. Esik az eső. És?? Több mint száz gyerek, pedagógus vár minket a város határában, ahonnan rendőri fölvezetéssel futunk együtt mindannyian a Deák térre. Kulturált, sportos, edzett fiatalok s nagyszerű, a jelenlegi oktatási helyzetben is szívvel-lélekkel a diákokért dolgozó testnevelők, pedagógusok. Mert ők többek, mint tanárok!! Színes egyen pólókban futó gyerekek, mosollyal megélt esőcseppek, szomjasan kóstolt gyümölcslevek és almák. S mindehhez egy remek hátteret biztosító CSAPAT, a nagykőrösi KER-TÉSZ Ért. Szöv. munkatársai, Margó, Saci, Anita, Misi (a teljesség igénye nélkül) és a többiek. Óriási köszönet Nektek!

Tóalmás. Kora reggel száz trappoló diák és rájuk figyelő pedagógus Dánszentmiklós felé, nehéz sorsú gyerekek, akik hatalmas örömmel fogadtak minket. S persze Vácszentlászló, ahol a testnevelőn kívül az iskola sportos, elkötelezett, sodró lendülettel és hittel dolgozó igazgatónője is velünk tartott a zászlóval a kezükben futó gyerekek között. Nagyszerű élmény volt!

Zsámbok. Megannyi jókedvű, nevető diák, akik a megérkező napsütésben hatalmas örömmel tették meg velünk azt a két km-t és még nagyobb örömmel „vetették rá” magukat a ’hadi zsákmányként’ megélt egészséges almákra.

Vagy éppen Veresegyház. Veresegyház, ahol Moldvay Miki barátom (most már nyugodtan nevezhetlek így, igaz, Miklós?) szintén egy kisebb csodát rakott össze nekünk (de legfőképpen a gyerekeknek) Istvánnal, a helyi futókör vezetőjével. Ezer köszönet érte!

Pomáz. Egy veszélyes, szűk útszakasz, mégis élményekkel teli, közben beszélgetős futás a sárkányhajósokkal. Köszönöm Ildikónak és az intézmény vezetőjének, Gézának a nyitottságot, a közös cél megértését! Örömmel gondolunk Rátok!

Zsámbék. Hűvös reggel, de meleg fogadtatás közel hetven gyerkőccel. Nagy futás vidám hangulatban a településen át Páty felé. Kipirult arcok, izzadt homlokok, együtt megélt, hosszan ható élmények. Nagy tiszteletünk és köszönetünk az intézményvezetőnek, Marikának és a testnevelőnek, Istvánnak!

Sóskút. Két fiatal testnevelővel, Lucával és Rixivel kemény, edzett gyerekek, akiknek nem ártottak az emelkedők sem. Na jó. Csak egy kicsit J. De látszik, hogy munka van mögöttük!

Vagy éppen Gödöllő. Fagyos reggel, sportosan öltözött gyerekek sportos testnevelővel. Remek napindítás volt köztük, velük ki- és bepirosodva az Alsó parkon át a Városházáig futni. Egynek éreztük magunkat.

Vagy akár Dánszentmiklós, ahol már türelmetlenül vártak minket a táblánál és ahol hatalmas örömmel futottunk együtt át a településen egy kiadós beszélgetés közben. Jó volt látni és hallgatni ezt a csicseri kis csapatot, és nézni az őket vigyázó és nevelő pedagógusokat.

 

   Mint ahogy szomorú volt megélni korábbi intézményvezetőként sok iskolában, településen a válasz nélkül hagyott e-mail-eket, a sokadszori megkeresésre is visszahívás nélküli telefonokat, az üres ígéretekkel teli padlást, egy-két helyen pedig a ledorongoló szavakat, keresetlen mondatokat… Mindezzel nem engem bántottak meg – a gyerekektől vontak meg élményt, egy cselekvésen át történő tanulást.

Hazudnék, ha azt mondanám: nem alakult ki bennem egyfajta kép a jelenlegi oktatási rendszer és irányítás helyzetéről – de várok még…

 

   Pest megye!

 

   Köszönöm! Köszönöm Mindenkinek, aki velünk együtt gondolkodott, aki velünk azonos hullámhosszon van, minden nehézség és probléma ellenére a gyereket illetően! További jó munkát és sok mosolygós, őszinte gyermekarcot kívánok!

Ízelítő galériánkból

befőttek_ff.jpg

Együttműködő Tészek

- Balaton Ker-Tész Szövetkezet
- Botész Szövetkezet
- Észak-Alföldi Tész
- Fresh Fruit Tész Szövetkezet
- Gyümölcsért Termelői Értékesítő Kft.
- Medi-Fruct Szövetkezet
- Rábaközi Tész

 

Együttműködő feldolgozók

- Berkenye Hűtőház 
- Natbolé Kft. 
- Parmen Zrt.