EzerKert

Táplálkozz, gondolkodj és élj egészségesen!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye összefoglaló

A tervezettnél egy kicsit hosszabb szünet után, de folytattuk országjárásunkat, ezúttal hazánk keleti felében, az alma és a torma világában, Szabolcsban és a Hajdúságban.

Sokan féltettek minket a késő őszi időpont miatt, de én végig hittem benne: nem az időpont a lényeg, hanem a hozzáállás.

Igazam lett.

Az első nap borús, esős időjárása mindössze egyetlen iskolát tántorított el a futástól, mindenhol máshol rettenetesen vártak a gyerekek – belegondoltam, mi lett volna, ha én nem vagyok ott… De erre nem is gondoltunk, hiszen mi percre készek voltunk mindenhol…

Kisvárda csodálatosan előkészített, biztosított útvonallal várt, a szakadó eső sem volt akadály a gyerekeknek. Anarcs, Gyulaháza, Nyírkarász? Eső ide, rossz idő oda, néhol rövid nadrágos, pólós, edzett vidéki diákok, akik hatalmas örömmel vetették bele magukat minden helyszínen a futásba. Vaja méltó befejezése volt az első napnak, vidám, türelmükkel alig bíró gyerekekkel futottunk be a városközpontba.

Következő nap eső már nem, borús idő még volt, mindez azonban Kántorjánosiban, Nyírcsászáriban, Nyírmeggyesen és Mátészalkán sem zavarta a fiatalokat, minden településen megható volt a pozitív hozzáállás, öröm, kíváncsiság – nem mi, hanem a diákok adtak kellő komolyságot ennek az egész programnak, vállalkozásnakJ!

Negyedik nap reggel az ország egyik legeldugottabb, legelfelejtettebb részén, az ukrán határ közelében futottunk rengeteg-rengeteg gyerekkel, romával, magyarral egyaránt, mégis ugyanolyan kedvvel és örömmel. Mindenhol nagy-nagy várakozással, szinte népünnepélyre emlékeztető fogadtatásban volt részünk, egyen pólókba öltözött gyerekek, falulakók, konyhás nénik az utak mellett, tapsvihar és a zöldség csipszeket fogadó kíváncsiság és köszönet volt a fizetségünk. A gyereke túlnyomó többségének rendkívül ízlett az új íz, ami azt is üzente a számunkra – bár látszólag fölöslegesnek tűnhet egy kívülálló számára egy ilyen program, mi a kirakós játék nagyon fontos elemének tartjuk a gyerekek egészséges táplálkozása és életmódja alakításában! Az az igazi gondolkodás alakítás a fiatalok irányába, ahol ő maguk is tevékeny résztvevői egy ilyen eseménynek és nem csupán beszélünk erről nekik.

Tiszabecs, Milota, Tiszakóród, Túristvándi, Szatmárcseke, Kisar, Tarpa – köszönjük, hisszük, hogy jókor voltunk együtt jó helyen!!!

Utolsó nap ismét nekieredt az eső, ez egy kicsit alakított a tervezett programunkon, a kinti futás mellett tartottunk előadásokat is fedett helyen, mindez azonban szervesen illeszkedett az egész hétre eltervezett programfolyamba.

Egy dolog hasznosságát mindig a résztvevők száma és az után követhető értékek adják meg.

Az elsőt illetőleg semmi szégyellni valónk nincs, hiszen a pedagógusoknak köszönhetően közel kétezer gyermek futott, mozgott velünk és hallgatta a nekik szánt szavainkat az egészséges életmódról, táplálkozásról, miközben a nekik szánt egyedi csipszet csipegették!

Jó volt veletek, szabolcsiak!

 

Köszönet érte!!!

 

 

 

 

Ízelítő galériánkból

befőttek_ff.jpg

Együttműködő Tészek

- Balaton Ker-Tész Szövetkezet
- Botész Szövetkezet
- Észak-Alföldi Tész
- Fresh Fruit Tész Szövetkezet
- Gyümölcsért Termelői Értékesítő Kft.
- Medi-Fruct Szövetkezet
- Rábaközi Tész

 

Együttműködő feldolgozók

- Berkenye Hűtőház 
- Natbolé Kft. 
- Parmen Zrt.