You are currently viewing Hügelkultúra – 5 ok, amiért neked is ki kell próbálnod

Hügelkultúra – 5 ok, amiért neked is ki kell próbálnod

Hallottál már a hügelkultúráról? Ez az ágyást kialakító rendszer Németországból ered, ahogy már a neve erre következtetni engedett, itthon viszont bakhátas dombágyásnak is nevezik. Lényege és egyben nagy előnye, hogy rendkívül környezetbarát, ugyanakkor olyan helyeken is csoda kiskert művelhető, ahol egyébként rossz minőségű a talaj, mindezt vegyszermentesen!

Hogyan kezdjünk hozzá? – Hügelkultúra kialakítása

Az ágyás kialakítása a következőképpen zajlik:
Kijelöljük a területet és megtisztítjuk a gyomoktól, gazoktól. Jöhet az ágyás első rétege, ami nem más, mint a fadarabok, farönkök. Fontos, hogy jó vizesek legyenek, hiszen ezek jól magukba tudják szívni a vizet, így később lecsökkentik az öntözési mennyiséget, amit a növényekre kellene fordítanunk.
A következő réteg a szerves anyagok, például fűnyesedék, szalma, száraz falevél. Az ágyás tetejére jöhet a termőtalaj/komposzt. Végül az elkészült ágyást körberakhatjuk szegéllyel, mert ez amellett, hogy praktikus, esztétikai szempontból is sokat ad a kerthez.

Miért érdemes kipróbálni?

  1. Ha rossz minőségű a talaj ahova a veteményesed tervezted, ez egy kiváló megoldás számodra. Olcsón olyan termőföldet tudsz varázsolni az otthoni kerti hulladékból, amit másképpen csak drága vegyszerekkel, műtrágyával érhetnél el.
  2. Az alsó rétegben helyet foglaló faanyagoknak köszönhetően, sokkal kevesebbet kell majd locsolni az ágyásba ültetett növényeket, hiszen ahogy már fentebb említettük, a fa, mint a szivacs, remekül magába szívja a vizet.
  3. Nem kell félnünk a talaj tömörülésétől sem, ugyanis a bomló anyagok a kultúra alján bomlás közben levegőt bocsátanak ki magukból ezzel levegősen tartva a talajt.
  4. A kertben található szerves hulladékot ahelyett, hogy erre alkalmas szemétgyűjtőben kidobnánk, vagy jobb esetben komposztban összegyűjtenénk, egyből fel tudjuk használni.
  5. Az ötödik egy kényelmi szempont, mivel ez egy magas-ágyás, így nem kell hajolgatnunk kertészkedés közben és a kártevők is nehezebben közelítik meg a veteményesünket (pl.: csigák).

*Hügelkultúra egy német szó, jelentése „halom kultúra” vagy „domb kultúra”. Ha érdekelnek még további német kifejezések a kerttel kapcsolatban, itt egy remek képes szószedetet találsz. Ráadásul Lupán Ágnes oldalán bármikor csatlakozhatsz egy szintednek megfelelő német online tanfolyamhoz.

hügelkultúra